3. Uradi

OSTVARUJEMO PROMENU – Deca svoje ideje sada vide u akciji u stvarnom svetu i otkrivaju da mogu značajno da promene i obogate svoju okolinu. Sada njihov trud postaje realnost i osećaju da mogu istinski promeniti svet. Deca uživaju, jer se ideje transformišu u stvarnost.

This step is about creative agency and the ability to take timely action.


Primeni

Korak Akcija!

Učenici prolaze kroz akcioni plan i bacaju se na posao (započinju akciju). Da, oni to mogu!

1. Pišu pismo predsedniku GO Barajevo Slobodanu Bati Adamoviću.

Upoznavanje sa programom Design for Change i projektom „Smanjenje populacije napuštenih pasa na teritoriji Velikog Borka“.

2. Crtaju likovne radove na temu „Av, av… ja sam napušten pas“ koji će biti izložiti u holu škole. Likovne radionice organizuju se za svu decu, od predškolaca do učenika četvrtog razreda.

3. Kreiraju e-knjigu „Dnevnik jednog psa“ koja će biti prikazana na priredbi „Tragom napuštenih pasa“.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

4. Razgovaraju sa predsednikom mesne zajednice Veliki Borak Urošem Nikolićem. I on je upoznat sa programom Design for Change, projektom „Smanjenje populacije napuštenih pasa na teritoriji Velikog Borka“ i akcionim planom.

5. Pokušavaju da stupe u kontakt sa veterinarima koji rade na teritoriji opštine Barajevo kako bi došli u školu i razgovarali sa njima (decom) i odraslima o problemu napuštenih pasa. Svi privatni veterinari odbijaju njihov poziv sa napomenom da oni to ne rade.

Poziv prihvata veterinar Zoran Stojković iz JKP „Veterina Beograd“.

6. Šalju mejlove ORKI – neprofitnoj organizaciji za dobrobit životinja, zaštitu životne sredine i ruralni razvoj u Srbiji, udruženju građana „Help animals“, Udruženju za zaštitu i prava životinja „Sloboda za životinje“, Udruženju za brigu o životinjama Timočke krajine „BETA“, Udruženju za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti „Feniks“…

Odgovor dobijaju samo od Milice Ranković iz Udruženja za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti Feniks.

7. Prave pano na temu „Pas je najbolji čovekov prijatelj“ i postavljaju u hol škole.

8. Stupaju u u kontakt sa Dejanom Tašićem, novinarom Barajevskog glasnika (Biltena Gradske opštine Barajevo). Šalju mejlove „Pas magazinu“, „Zelenim novinama“, portalu za sve ljubimce „Petface“, Jovanu Memedoviću…

9. Postavljaju izložbu dečjih likovnih radova na temu „Av, av… ja sam napušten pas“ u holu škole kako bi je videlo što više ljudi.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

10. Izrađuju prezentacije „Pas je čovekov najbolji prijatelj“, „DFC priča“ i „Šta je odgovorno vlasništvo“, slideshow „Tužna istina o napuštenim psima“ i slideshow „Tragom napuštenih pasa“.

„Tužna istina o napuštenim psima“

„Tragom napuštenih pasa“

11. Šiju kostim psa (za priredbu) uz pomoć mame Danijele Nikolić.

12. U okviru likovne radionice „Deca – psima“ učenici prvog, drugog i trećeg razreda prave radove (predmete) za prodajnu izložbu kako bi obezbedili novac za kupovinu neophodnog materijala od koga će  napraviti privremene kućice za pse s obzirom da je period od decembra do marta za napuštene kuce najteži.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

13. Kreiraju, štampaju i dele flajere „Budimo odgovorni“.

14. Kite novogodišnju jelku ukrasima sa motivima kuca koje sami prave.

15. Pripremaju i realizuju radionice za predškolce i učenike od 1. do 4. razreda o psu kao čovekov najvernijem prijatelju i idealnom kućnom ljubimacu, o odgovornom vlasništvu (o tome kako treba brinuti o psu), ali i o odbačenim kućnim ljubimcima, o susretu sa čoporom lutalica i ponašanju u prisustvu lutalica.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

16. Kreiraju, štampaju i lepe plakate po selu. Kuce kao da znaju, kao da osećaju da deca žele da im pomognu. Prate ih u stopu dok postavljaju plakate.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

I ovo im se događalo. Pojedini plakati nisu opstajali ni dan, jer su ih vandali cepali.

Vi cepajte, mi ćemo da lepimo!, poručuju superheroji.

17. Razgovaraju sa stanovnicima o odgovornom vlasništvu… od vrata do vrata.

18. Kreiraju, štampaju i dele pozivnice za priredbu „Tragom napuštenih pasa“.

19. U međuvremenu, koriste svaku priliku da nahrane pse.


Javnost se uzburkala, jedni ih hvale i podržavaju shvatajući značaj njihove akcije, drugi negoduju i prete prosvetnom inspekcijom što „dovlače i hrane lutalice“. Pogađate li ko je ko u ovoj priči? Odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca pomažu, neodgovorni vlasnici odmažu. Deca nisu fustrirana što akcija ne protiče bez problema. I problemi su sastavni deo života. Sad su još više „zagrejani“ da istraju.

Da li decu treba učiti da vole životinje ili da ih se plaše?

Da li treba da ih hrane i maze ili pak šutiraju i psuju?

Učimo li ih da budu humani ili nasilni?


20. Pozivaju goste i organizuju tribinu „Napušteni psi su naša odgovornost“, jer njihova sudbina je u našim rukama sa ciljem da probude svest među vlasnicima životinja, kao i kod ostalih građana o uzrocima ovog problema. Time su deca skrenula pažnju na ovaj ozbiljan javni problem i ukazala na odgovorno vlasništvo kao temelj rešavanja problema napuštenih pasa.

Najava tribine na sajtu Velikog Borka.

Gosti tribine bili su Milica Ranković iz Udruženja za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti „Feniks“ iz Beograda i Zoran Stojković, veterinar iz JKP Veterina Beograd koji su govorili o odgovornom vlasništvu, načinima rešavanja problema napuštenih pasa, kao i Programu kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji Grada Beograda. Ispred GO Barajevo, koja je podržala ovaj učenički projekat tribini su prisustvovali Vesna Ranković, pomoćnik predsednika opštine Barajevo i Nenad Savić, član opštinskog Veća. Među prisutnima bile su i Bojana Bulatović, web master – administratorka sajta „Feniks“ i Tanja Jovičić, finansijski direktor JKP Veterina Beograd.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Svi prisutni bili su upoznati sa Design for Change pokretom i učeničkim projektom (dokle se stiglo i šta je dalje u planu). Prikazana je prezentacija o odgovornom vlasništvu i slajdšou „Tužna istina o napuštenim psima“.

Jedan obrok, sklonište ili jednostavno malo naše pažnje, mogu spasiti njihove živote. Mislimo na naše četvoronožne sugrađane koji su primorani da žive napolju i pomozimo im da preguraju predstojeću zimu. Budite deo rešenja, a ne problema! Obeležite i registrujte svoje ljubimce, sterilišite ih i vakcinišite. Ne napuštajte ih! Budite odgovoran vlasnik! Ne uzimajte pse ako niste spremni da provedete sa njima čitav život! Psi nisu igračke!„, poručile su Anđela i Teodora.


Usledili su tekstovi na sajtu Velikog Borka Održana tribina „Napušteni psi su naša odgovornost“, na zvaničnom sajtu GO Barajevo  Tribina „Napušteni psi su naša odgovornost“, sajtu Udruženja za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti „Feniks“ Tribina u Velikom Borku.

Vest sa Službenog webportala Opštine Barajevo.


I opet, pozitivni i negativni komentari.

Kako to da su deca shvatila suštinu problema, a da jedna odrasla osoba nije? Da li je ubijanje rešenje?

Dokle god bude neodgovornog vlasništva, biće i pasa lutalica na ulicama!!! Rešenje NIJE sačma!

Rešenje JE odgovorno vlasništvo (čipovanje + vakcinacija + sterilizacija + 5 sloboda), sankcionisanje napuštanja, CNR sistem, izgradnja prihvatilišta, udomljavanje i edukacija!


21. Pripremaju priredbu „Tragom napuštenih pasa“ (pronalaze recitacije „Čekaj me, ja ću doći“, „Balada o psu“, „Pesma o keruši“, „Udomio sam danas vašeg psa“ i tekst „Molba jednog psa“, pišu govor, uvežbavaju pevanje pesme Balada o jednom psu , kreiraju i štampaju zahvalnice odgovornim vlasnicima pasa, izrađuju narukvice ljubitelj pasa, prave maske sa likom kuca).

🐕 🐕 🐕 Veliko hvala dugujemo Maji Rogić koja nam je izašla u susret i poslala matricu i reči pesme Balada o jednom psu. Maja je napisala stihove, glazbu i aranžman. 🐕🐕 🐕

Narukvice ljubitalj pasa dobiće svi koji dođu na priredbu bilo da donesu hranu za pse ili ne.

Preuzimaju sa interneta šablone za maske kuca, štampaju ih, boje, lepe na karton, seku…

maska 1 🐶  🐶  🐶 maska 2 🐶 🐶  🐶 maska 3

22. Kreiraju javni događaj na Fejsbuku Tragom napuštenih pasa.

23. Najavljuju priredbu i na sajtu Velikog Borka Priredba „Tragom napuštenih pasa“.


24. Realizuju priredbu 27. decembra 2017. godine u prostorijama škole. Pogledajte program priredbe.

Dolazak gostiju.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Priredba

Prodajna izložba dečjih radova „Deca-psima“

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Zahvaljujemo se svima koji su bili na priredbi „Tragom napuštenih pasa“, doneli hranu za kuce i kupovinom dečjih radova pomogli da obezbedimo novčana sredstva neophodna za kupovinu materijala od koga će deca izraditi privremene kućice za napuštene pse.

Posebno se zahvaljujemo Zoranu Stojkoviću, veterinaru iz JKP Veterina Beograd koji nas je, po drugi put, posetio i obradovao džakom hrane!

HVALA u ime napuštenih kuca kojima ćemo pomoći!


25. Prave privremenu kućicu za pse.


Širimo pozitivnu energiju na „komšiluk“.

Hvala drugarima iz Arnajeva, njihovim predivnim učiteljicama Radi Đukić i Ljiljani Krgović i nastavnici engleskog jezika Aleksandri Živaljević Ranković na podršci tokom realizacije projekta „Smanjenje populacije napuštenih pasa na teritoriji Velikog Borka“!

Dobar drug ti vredi više i od sunca i od kiše, i od šume i od hleba – dobar drug ti uvek treba!


Poruka superheroja za novogodišnje praznike.

Advertisements
Categories: Design for Change, Naša JA MOGU priča o promeni, Uradi | Postavite komentar

Kretanje članaka

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

%d bloggers like this: