Samo reci “NE” plastičnim kesama

Just say NO to plastic bags!

Just say NO to plastic bags!

Kao što znate, kesa je upotrebni predmet koja služi da se u njoj nose stvari koje je nepraktično nositi u rukama. Neizbežan je rekvizit pri kupovini mnogih namirnica. Većina prodavaca samo spuste proizvod u plastičnu kesu i ne pitajući vas da li vam je ona potrebna. Iz prodavnice, tako, izađete sa nekoliko kesa.
Jedna plastična kesa proizvede se za manje od sekunde, upotrebi se i baci nakon nekoliko minuta, a nakon toga zagađuje našu okolinu decenijama.
Postavljamo li sebi pitanje posledica prevelike proizvodnje i potrošnje plastičnih kesa?
Jeftine su za proizvodnju – toliko su jeftine da ih u radnjama niko i ne tretira kao da išta vrede. Ljudi uzimaju i po tri, četiri komada, čak i kada bi im jedna bila dovoljna.

Kada ih posmatramo kao proizvod, one predstavljaju izuzetan uspeh. Međutim, tu je i druga strana medalje. Sada nas guše, a potrošnja kesa i dalje raste. One su tihi ubica.

Prave se od nafte i prirodnog gasa iz kojih se dobija plastika polietilen. A da bi se proizveo kilogram polietilena, u atmosferu ode najmanje dva kilograma ugljen-dioksida (CO2). Ne samo da je štetna njihova proizvodnja, već je štetna i njihova upotreba zbog nemogućnosti brze razgradnje i zagađenja zemljišta. U zavisnosti od debljine i količine sunca raspada se od najmanje 400 do 1000 godina na otvorenom, a u zemlji i na deponijama i duže.

Pošto su plastične kese lagane i vodootporne, vetar ih lako raznosi, pa se mogu videti na ulicama, u krošnjama drveća, javnim zelenim površinama, u rekama i okeanima.

Kese sadrže toksične materije, a pri njihovom spaljivanju oslobađaju se opasni otrovni gasovi. Zbog svojih termičkih karakteristika, unutrašnja klima plastične kese je idealan prenosioc bakterija i zaraznih virusa.

Specifična potrošačka kultura u našoj zemlji dovodi do nekontrolisanog trošenja i bacanja plastičnih kesa. Otrovni najlonski tepih svakodnevno raste jer se iz godine u godinu ta količina rapidno povećava.

Dobro razmislite kada sledeći put uđete u prodavnicu i uhvatite se za plastične kese. Setite se mnogih životinja koje su platile životom naše bahaćenje. Ipak je to previsoka cena za ljudsku razmaženost.
Recite Ne plastičnim kesama!

Najvažnija stvar da se zapamti jeste da se iskoristi svaki mogući način da se plastičnoj kesi produži upotreba i smanji njen uticaj na okolinu i prorodne resurse. Ako u kući imate gomilu plastičnih kesa, nemojte ih bacati – upotrebite ih na kreativan način.

Svesni ozbiljnosti ovog problema mi smo to i učinili. Od plastičnih kesa napravili smo, osim odeće, i nakit, tašne, rančeve, šešire… i priredili modnu reviju ”Trash, fashion and nature” (”Smeće, moda i priroda”).

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Advertisements
Categories: National Green Week 2013, Wednesday | Postavite komentar

Kretanje članaka

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: