U borbi protiv klimatskih promena: Climate change, extreme weather, my planet … and me

5. maja 2012. godine bio je Climate Impacts Day, globalna kampanja pokreta 350.org.
Na hiljade ljudi širom planete, uzeli su učešće u lokalnim akcijama sa ciljem da povežu tačke između klimatskih promena i ekstremnih vremenskih uslova.
Na svetskoj mapi, među 1190 događaja, povodom ovog dana našla se i akcija „Climate change, extreme weather, my planet … and me“ koju je organizovala ekološka sekcija naše škole.
Za učenike su organizovane edukativne radionice, a kroz prezentacije „Znanjem protiv klimatskih promena“ i „Promene klime u Srbiji i očekivani uticaji“ upoznati su sa posledicama klimatskih promena i njihovim uzrocima. Da li čovek svojim delovanjem prouzrukuje klimatske promene, šta je efekat staklene bašte, pri kojim to ljudskim aktivnostima dolazi najviše do emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, šta nas očekuje u XXI veku, kako će se globalno otopljavanje odraziti na području Srbije, koje će biti posledice i kako se boriti protiv klimatskih promena, bila su samo neka od mnogobrojnih postavljenih pitanja tokom aktivnog i konstruktivnog razgovora nakon održanih prezentacija.

Neposredno pred početak likovne radionice „Šta nam se dešava?“, mališani su zasadaili cveće u žardinjere. Inspirisani sadržajem prezentacija nastali su originalni crteži i karikature koji su povodom 05. juna – Dana zažtite životne sredine bili izloženi u galeriji Kulturnog centra u Barajevu.

Pažljivo pogledajte video – u njemu naši mali ekolarci šalju jasnu poruku svetu: STOP klimatskim promenama!

Pogledajte i naš snimak i pet fotografija na Flickr-u.
U okviru eko radionice „Kako bih ja mogao da pomognem?“, koja je posle usledila, deca su razvila strategiju smanjenja emisije gasova izazivača efekta staklene bašte u našoj sredini i napisala povelju „Eko-građanin“ koja je predstavljena široj javnosti.
Svako može, u okviru svojih mogućnosti, da da doprinos smanjenju klimatskih promena. Nemamo vremena za gubljenje! Klima se menja, promenimo se i mi! Budućnost je u našim rukama! Počnimo odmah!
Naša misija će biti da unesemo promene u lokalnu sredinu.

Advertisements
Categories: Eko akcije | Postavite komentar

Kretanje članaka

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: