U borbi protiv klimatskih promena: Barajevo – Green Heart of Belgrade

Svake godine, moji ekolarci priključuju se pokretu 350.org u borbi protiv klimatskih promena. Tako se, na svetskoj mapi, među 7347 događaja u 188 zemalja, 10. oktobra 2010. godine povodom akcije Global Work Party našla i akcija „Barajevo – Zeleno srce Beograda“ koju je organizovala ekološka sekcija naše škole u saradnji sa Denisom Zornićem, vlasnikom Etno domaćinstva i restorana „Zornića kuća“ u Baćevcu. Cilj akcije bio je da se cela planeta pokrene i ujedini u misiji rešavanja klimatske krize kako bi se vratili natrag, u klimatski bezbedne okvire. Bio je to najveći dan praktične akcije za smanjenje ugljen-dioksida koji je svet ikada video.
Deca su provela dan daleko od gradske vreve u miru i tišini seoskog ambijenta, uz mnoštvo domaćih životinja i uz obilje detalja iz starog seoskog domaćinstva, na imanju od tri hektara. Mališani su volontirali na eko-farmi, pokupili otpad iz prirode, formirali broj 350…
Kroz prezentaciju „Život oko hrastovog drveta” upoznali su se sa najrasprostranjenijim drvetom na svetu – hrastom (njegovim izgledom i stanarima).

Na ćilimu ispod dvestagodišnjrg hrasta, ova zelena deca, sa velikom pažnjom poslušala su priču „Kako spasiti drvo“. Priča o hrastu i njegovim ljutim neprijateljima (motornom testerom, „vatrenim zmajem“ i kiselom kišom) imala je srećan završetak. Ali priča o drvetu i testeri ponavlja se, nažalost, svakog dana, na bezbroj mesta na našoj planeti i nema srećan kraj. Zato su ova deca predloža reciklažu kao rešenje za spas šuma. Njihove vredne ruke su do sada već reciklirale 3930 kg stare hartije!
Nakon toga mališani su zasadili stablo hrasta, poklon JP „Srbijašume” Šumskog gazdinstva „Beograd” sa željom da i ono doživi „duboku starost“.
U eko-radionici „STOP klimatskim promenama“, koja je potom usledila, ekolarci su davali predloge kako da zaustavimo oštećenje ozonskog omotača, smanjimo emisiju štetnih gasova i efekat „staklene bašte“, a zapisane poruke poslate su u svet balon poštom – balonima koje je deci za ovu priliku poklonila gospođa Daliborka Gajić.
Kroz razgovor o „ekološkom komšiluku“ učenici su dali sugestije kako da njihova opština bude „zelenija“ i na taj način doprineli izradi Lokalnog ekološkog akcionog plana Gradske opštine Barajevo koji sadrži i oblast o klimatskim promenama i zelenoj energiji.
Iako mali, održali su oni lekciju starijima kako se voli planeta Zemlja!

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Advertisements
Categories: Eko akcije | Postavite komentar

Kretanje članaka

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

%d bloggers like this: